Според Чолаку това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо. “Докато

...
Според Чолаку това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо. “Докато
Коментари Харесай

Румъния упорито плаши Австрия със съд, ако продължи блокадата за Шенген

Според Чолаку това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е недопустимо.

 

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е двуличник и да продължава да унижава Румъния. Не може, откакто е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да пристигна и да каже, че не приемате Румъния и България. Въпреки, че всички потвърждават, че няма миграция през Румъния, той идва и споделя, че е срещу ”, разяснява министър-председателят на Румъния, представен от Българската телеграфна организация. 

 

Премиерът съобщи, че в случай че Австрия още веднъж блокира Румъния по пътя за Шенген, страната ще се обърне към Съда на Европейски Съюз и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна дружно с Румъния. 

 

Всъщност позицията на Брюксел за присъединението на България и Румъния към Шенген е, че двете страни са изцяло подготвени и Австрия и Нидерландия нямат учредения да блокират процеса. В няколко мнения Европа е посочвала, че присъединението на България и Румъния към Шенген е извънредно значимо. Въпросът бе изцяло красноречиво обиден и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта й за положението на съюза. 

 

Според румънския министър председател страната губи най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт като не се причислява към безвизовото пространство.

 

“Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха рекомендация - че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на безусловно всички механически условия. Австрия има право на несъгласие, само че би трябвало да го обоснове ”, добави Чолаку.

 

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски чиновници до срещи на НАТО, министър председателят сподели: “Определено “. Слуховете за това се появиха преди няколко дни. Според информацията Букурещ ще блокира присъединяване на двама австрийски военни в щаба на НАТО в Брюксел.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР